Miksi ammattivalokuvaajan työ maksaa ja mistä hinta koostuu?

Valokuvaajan työ on ollut melkoisessa murroksessa viimeiset 15 vuotta. Itse olen perehtynyt alaan ensin sivutoimisesti ja myöhemmin enemmän. Nykyään olen yhtä paljon sekä kirjoittamisen että valokuvauksen ammattilainen. Molemmissa työnkuvissa raja ammattilaisen ja harrastajan välillä on hämärtynyt viime vuosina. Syitä on monia. Digitalisaatio ja siitä seuranneet mahdollisuudet ilmaista itseään eri kanavissa, teknologian kehitys ja tiedon saannin helpottuminen ovat vaikuttaneet asiaan. Kehitys on johtanut siihen, että melkein kuka tahansa voi ostaa kelvollisen kameran ja ottaa sillä kelvollisia kuvia. Useat harrastajat ottavat kaiken lisäksi upeita kuvia ja ainoa asia, joka erottaa heidät ammattilaisista on se, että he eivät tienaa leipäänsä kuvaamisella.

Sen vuoksi ammattivalokuvaajan on tärkeää osata perustella, miksi hänen työnsä maksaa ja mistä työ koostuu. Olen listannut asioita tai tarkemmin sanottuna työvaiheita, jotka kuuluvat oleellisena osana valokuvaamiseeni.

  1. Vuosien saatossa hankittu osaaminen/opiskelu ja asiaan perehtyminen
  2. Ammattikalusto kaikkine lisäosineen ja tarvikkeineen
  3. Kuvauksen huolellinen suunnittelu
  4. Itse kuvaus
  5. Kuvien läpikäynti ja valikointi
  6. Kuvien käsittely: rajaus, suoristus, valoisuus, väritasapaino, tehosteet jne.
  7. Kuvien tallennus ja nimeäminen
  8. Valmiin kuvapaketin lähetys asiakkaalle

Yhden valokuvauksen läpikäynti tarkoittaa minulle ainakin kolmen eri ohjelmiston (Bridge, Photoshop, Lightroom) käyttämistä ennen kuin kuvat ovat niin sanotusti valmiit.

Lähetä nopeasti joku kuva, jonka nappasit, on valokuvaajalle pelottava ajatus. Suoraan kamerasta lähetetty kuva ei edusta kuvaajan todellista osaamista, vaikka joskus niinkin on pakko tehdä. Itse olen työskennellyt lehtien urheiluosastoilla, joissa illan viimeisten mittelöiden päättyminen venyy usein lähelle lehden deadline-rajaa. Sekä kirjoittajan että valokuvaajan on pinnisteltävä, jotta seuraavan päivän lehteen saadaan kuvitettu juttu tehtyä. Sellaisissa tapauksissa on pakko tehdä kompromisseja, muuten niitä halutaan välttää. Laatua sen olla pitää ja se on muutenkin paras keino erottautua massasta.

Erikoistyöt ovat oma lukunsa. Mainoksia varten kuvia täytyy usein esimerkiksi syvätä (erottaa objekti taustasta), höystää grafiikalla ja saada kuvan sanoma esille visuaalisilla ratkaisuilla. Teknologia mahdollistaa useiden kuvien saumattoman yhdistelyn ja lähes kaikkea voidaan rakentaa kuvan ympärille, mutta se vaatii osaamista ja se puolestaan maksaa jonkin verran.

Tavallisen ostajan ei tarvitse ymmärtää mitään valokuvaamisesta. On kuitenkin hyvä tiedostaa, minkälaista lopputulosta ollaan hakemassa. Valokuvaaja ymmärtää, jos sanot hakevasi ihan perus valokuvia tai vaihtoehtoisesti jotain, joka saa katsojan haukkomaan henkeään.